Ένα ιερό πνευματικό εργαλείο

Οι βουδιστικές χάντρες προσευχής, όπως και σε όλες τις θρησκείες, αντιπροσωπεύουν ένα εργαλείο στοχασμού του μοναχού. Ο τρόπος χρήσης τους μπορεί να ποικίλει για την κάθε κουλτούρα αλλά ο σκοπός τους είναι παρόμοιος. Οι χάντρες ενισχύουν την "καλοσύνη" και αποβάλλουν τις "τοξίνες". Τα μοναστικά βραχιόλια και τα περιδέραια συνήθως είναι φτιαγμένα από κάποιο αρωματικό ξύλο (σανταλόξυλο, κέδρο κ.α.).  Βάσει του νόμου των 5 στοιχείων, το ξύλο αντιστοιχεί στο συκώτι (που αποτοξινώνει το σώμα). Επιπλέον η κίνηση των δαχτύλων που ψηλαφούν τις χάντρες, ενεργοποιεί τα νεύρα της παλάμης που με την σειρά τους έχουν αντανακλαστική "ηρεμιστική" επίδραση σε όλο το σώμα (βάσει ρεφλεξολογίας). Με αυτόν τον τρόπο η χρήση των χαντρών προσευχής βοηθούν κάποιον να γεμίσει την καρδιά του με ειρήνη και να οδηγηθεί στην ευδαιμονία. Είναι ένα υλικό αντικείμενο που χρησιμοποιείται ως βοηθός και σύντροφος στο δρόμο της φώτισης.

Η προέλευση των χαντρών στην προσευχής είναι από τον Ινδουισμό. Τα άτομα που προσηλυτίστηκαν από την πίστη του Ινδουισμού στο Βουδισμό, μετέφεραν αυτή την αφοσιωμένη εξάσκηση μαζί τους και σύντομα έγινε μέρος της νέας θρησκείας. 

Οι Κινέζοι Βουδιστές χρησιμοποιούν ένα κολιέ προσευχής που αποτελείται από 108 χάνδρες στη σειρά, το οποίο ονομάζεται Σου Τζου 数珠 (Shù Zhū) που σημαίνει "χάντρες καταμέτρησης" ή Φο Τζου 佛珠 (Fó zhū) - το "κομπολόι της φώτισης"  ή αλλιώς Νιάν Τζου念珠 (Niàn zhū) - οι "χάντρες της επίγνωσης" και έχει τρεις διαχωριστικές χάντρες. Έτσι χωρίζεται σε τρία μέρη με 36 χάνδρες το κάθε ένα. Αυτός ο αριθμός αντιπροσωπεύει τις μετεμψυχώσεις των ζωών που έχει κάποιος ώστε να φτάσει στη φώτιση.

Η ιστορία της καταγωγής των χαντρών είναι ο Βούδας Σακιαμούνι ή στην κινεζική Σι Τζιά Μου Νι 释迦牟尼佛 (Shì Jiā Móu Ní Fó), ο ιδρυτής του Βουδισμού. Δίδαξε τον βασιλιά Βαϊντούνια (Vaidunya) να περάσει 108 σπόρους από δέντρο σε μια κλωστή και καθώς τις περνούσε ανάμεσα στα δάχτυλά του επαναλάμβανε το "Χαιρετώ το Βούδα, το νόμο και τη συνάθροιση" 3000 φορές την ημέρα... Λέγεται ότι μια ψυχή αν δεν ολοκληρώσει την φώτιση στον κύκλο των 108 ζωών, τότε περνάει στα κατώτερα επίπεδα για την κάθαρση της, έπειτα ξαναέρχεται καθαρή πια να ξαναδοκιμάσει σε ένα νέο κύκλο 108 ζωών, αυτό επαναλαμβάνεται 3000 φορές. Αν η ψυχή δεν καταφέρει την φώτιση σε όλο αυτό το διάστημα τότε εισέρχεται στην Νιρβάνα αλλά χωρίς την συνείδηση ενός φωτισμένου όντος.

Η πρώτη χρήση των χαντρών προσευχής των Σαολίν καταγράφεται στο βουδιστικό κείμενο Νιάν Φο Μάντρα 念佛 (Niàn Fó), η κινέζικη μέθοδος μνείας του Βούδα, η οποία αναφέρεται στον ψαλμό Να Μο Α Μι Τουό Φο 南无阿弥陀佛 (Ná mó ē mí tuó fó) "Βρίσκω καταφύγιο στον Βούδα Αμιτάμπα". Αυτός ο ψαλμός χρησιμοποιείται συχνά από τους μοναχούς Σαολίν και γι΄ αυτό το λόγο οι χάνδρες προσευχής των Σαολίν ονομάζονται Νιάνφο Τζου 念佛 (Niànfó Zhu).

Ο κύριος σκοπός τους είναι να δημιουργήσουν μια αίσθηση ηρεμίας και εσωτερικής γαλήνης όχι μόνο για το κάθε άτομο ξεχωριστά, αλλά και για την κοινωνία στο σύνολό της. Απαγγέλοντας την προσευχή, οι σωματικές αλλά και η ψυχικές "τοξίνες" θα φύγουν και στη θέση τους μια αίσθηση γαλήνης θα βοηθήσει το άτομο να πλησιάσει στη Νιρβάνα.
Αν σας άρεσε αυτή η σελίδα, μοιραστείτε την!

Βρήκατε ενδιαφέρον στην ιστοσελίδα μας;
Μοιραστείτε την με τους φίλους σας με τους τρόπους που βρίσκονται αριστερά (πλευρικά) της σελίδας.

Εδώ πιθανόν να βρείτε κάποιες απαντήσεις στα πρώτα ερωτήματά σας σχετικά με την άσκηση του
Σαολίν Κουνγκ Φου.

Πριν επικοινωνήσετε μαζί μας δείτε τις απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις που γίνονται.

Περισσότερα

Αν έχετε επιπλέον απορίες, οι εξειδικευμένοι δάσκαλοι των σχολών μας είναι διαθέσιμοι να απαντήσουν στις ερωτήσεις σας

Διευθύνσεις & τηλέφωνα σχολών