Μια μοναχική πορεία χάραξαν αυτό το καλοκαίρι στην Κίνα, οι δάσκαλοι των σχολών Κορίνθου και Σεπολίων, αυτήν την φορά, δίχως τους μαθητές τους. Μια περιήγηση στο άγνωστο χωρίς ιδιαίτερες προσδοκίες αλλά με ανοιχτή καρδιά, πάντα δημιουργεί όμορφες συγκυρίες και αναπάντεχες εκπλήξεις.
Πρώτος σταθμός, ο μεγάλος δάσκαλος του ναού Σαολίν, Σι Γιάν Λου 释延虏...
Στις παρυφές της πόλης Ντενγκ Φενγκ, βρίσκεται ένα τεράστιο κτιριακό συγκρότημα που στεγάζει την σχολή του, ο 34ης γενιάς μάχιμων μοναχών Σαολίν, σεβαστός δάσκαλος Σι Γιαν Λου, για πολλούς το δεύτερο σημαντικότερο πρόσωπο στο ναό Σαολίν, μετά τον ίδιο τον πατριάρχη του ναού.
Μια σχολή που στεγάζει και εκπαιδεύει με επιτυχία χιλιάδες μαθητές εδώ και πολλά χρόνια, δεν μπορεί παρά να φυλάει καλά το μυστικό της επιτυχίας των μαθητών της στο Κουνγκ Φου... Σκληρή και αυστηρή εκπαίδευση.
Αξίζει να αναφερθεί ότι στην πρόσφατη ταινία Shaolin Temple (2011) επιλέχθηκαν μαθητές της συγκεκριμένης σχολής για να ενσαρκώσουν του μάχιμους μοναχούς του έργου.
Θέλοντας να γνωρίσουν από κοντά την εκπαίδευση και τον τρόπο ζωής σε μια τέτοιου μεγέθους σχολή, οι Χρήστος Παναγόπουλος και Ιωάννης Κοκοτίνης, διέμειναν για ένα διάστημα έγκλειστοι σε αυτήν την, κυριολεκτικά "μικρή πολιτεία” του Σαολίν Κουνγκ Φου.
Για καλή τους τύχη, ο δάσκαλος Σι Γιαν Λου, επέλεξε να τους εμπιστευτεί σε έναν από τους αρχαιότερους μάχιμους μοναχούς Σαολίν στην Ντενγκ Φενγκ. Τον σεβαστό δάσκαλο Σι Ντε Σου 释德书. Έναν από τους λίγους εναπομείναντες αυθεντικούς, όχι μόνο στο σώμα αλλά και στην καρδιά, Σαολίν μοναχούς, που φέρει από "πρώτο χέρι” την γνώση του Σαολίν Κουνγκ Φου...
Ο γηραιός μοναχός προσφέρθηκε απλόχερα να διδάξει τους δυο οδοιπόρους όπου πραγματικά έμειναν έκπληκτοι με την μεταδοτικότητα και την γενναιοδωρία του στο να μεταβιβάσει την σπάνια γνώση του.
...Διδασκαλία απαιτητική και σκληρή, σε αυστηρά παλαιά πρότυπα. Μεγάλη τιμή να μαθαίνει κανείς από τέτοιους δασκάλους σήμερα, σε ένα κόσμο ιδιοτέλειας και καταναλωτισμού που όλα μετριούνται σε χρόνο και χρήμα. Γνήσιος και αληθινός, μακριά από τις υλικές απολαβές και τις προσδοκίες των αξιωμάτων είναι ένας δάσκαλος που διδάσκει όχι με λόγια, αλλά με τον τρόπο του Τσαν - άμεσα …με το πνεύμα και την καρδιά του.
Μετά το πέρας των διδαχών του Σι Ντε Σου, στο τέλος της παραμονής των δασκάλων στην σχολή, ο αξιοσέβαστος δάσκαλος Σι Γιαν Λου, επιφύλασσε μια έκπληξη. Τους προσκάλεσε, τιμής ένεκεν, να λάβουν μέρος στην ομάδα επίδειξης της σχολής (οι καλύτεροι μεταξύ χιλιάδων μαθητών) και να παρουσιάσουν παραδοσιακό Σαολίν Κουνγκ Φου μπροστά σε έναν ανώτατο αξιωματούχο της αστυνομίας της Τζενγκ Τζόου (μεγαλούπολης της Κίνας) που ήταν προσκεκλημένος.
Ενθουσιασμένος ο δάσκαλος Σι Γιαν Λου, στο τέλος της παράστασης, συνεχάρη τους δυο Έλληνες δασκάλους για την παρουσίασή τους και έκανε λόγο στους μαθητές του, για το πνεύμα που υπέδειξαν λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ..."το πάθος τους για το Σαολίν Κουνγκ Φου είναι παραδειγματικό”.
Τέλος θέλοντας να τους ευχαριστήσει, εκτός από το παραδοσιακό κέρασμα τσαγιού, τους δώρησε μια καλλιγραφία φτιαγμένη ζωντανά από τον ίδιο, μεταφέροντας τους έτσι άμεσα και χωρίς ιδιαίτερα λόγια, το άρωμα της φιλίας και της ειλικρίνειας ακριβώς όπως υποδεικνύει το πνεύμα του Τσαν...
Επόμενος σταθμός, το ερμητικό μοναστήρι Σαν Χουάνγκ Τζάι...
Μετά από μια 3ωρη πορεία σε ένα ομιχλώδη μονοπάτι στο επιβλητικό τοπίο του βουνού Σονγκ Σαν, το μοναστήρι Σαν Χουάνγκ Τζάι εμφανίζεται σαν από θαύμα... Ηγούμενός του δεν είναι άλλος από τον ιδιαίτερα αγαπητό και διάσημο δάσκαλο, Σι Ντε Τζιέν 释德建.
Στο μοναστήρι αυτό τον καιρό γίνονται έργα για την επέκτασή του και η είσοδος στο παλαιό μοναστήρι δεν είναι επιτρεπτή για το ευρύ κοινό. Παρά ταύτα ο δάσκαλος Σι Ντε Τζιέν καλοδέχτηκε ένθερμα τους δυο περιπατητές και συνομίλησε για λίγη ώρα μαζί τους. Παρά το μυστήριο γύρω από το όνομά του, πρόκειται για έναν πολύ απλό, σχεδόν ντροπαλό άνθρωπο που η ταπεινότητα του είναι ιδιαιτέρως εμφανή αν τον γνωρίσει κανείς από κοντά. Εξήγησε ότι δεν δέχεται πλέον μαθητές και ότι έχει αφιερωθεί αποκλειστικά στο μοναστήρι. Αν και αρνείται ευγενικά σε όποιον του ζητά να φωτογραφηθεί μαζί του, στους δυο μακρινούς επισκέπτες, επέτρεψε να πάρουν μια αναμνηστική φωτογραφία μέσα στο μοναστήρι και τους δώρησε ένα DVD και ένα βιβλίο αφιερωμένο στον ίδιο και στο έργο του.
Το ενδιαφέρον ταξίδι συνεχίστηκε σε ένα διαφορετικό αλλά πραγματικά ιερό μέρος για τον κινεζικό πολιτισμό...
Αν για τον χριστιανισμό το πιο ιερό μέρος είναι η Ιερουσαλήμ, για τους λάτρεις του Τάι Τσι Τσουάν 太极拳, ο αντίστοιχος τόπος, είναι το χωριό - γενέτειρα του Τάι Τσι - Τσεν Τζιά Γκόου.
Μερικές ώρες με το λεωφορείο, λίγο πιο μακριά από το ναό Σαολίν και την πόλη Ντενγκ Φενγκ, βρίσκεται ένα χωριουδάκι ξεχασμένο από τον χρόνο... Σπίτια σχεδόν ερειπωμένα, πόρτες ερημιτικά κλειστές, μυστήρια σύμβολα και κρυμμένα ιδεογράμματα σκηνοθετούν ένα τοπίο που μοιάζει πραγματικά σαν να έχει σταματήσει ο χρόνος. Ωστόσο σαν ενσάρκωση των αντιθέτων, του Γιν και του Γιανγκ, λίγο πιο έξω από το χωριό, δείχνει να ακμάζει μέσα στις πολυπληθείς σχολές και των "Ολυμπιακών Προδιαγραφών” στάδια, το άλλο άκρο, του μοντέρνου πολιτισμού και της "ξενικής” κουλτούρας.
Αναμφισβήτητα το εύρος της επιρροής του Τάι Τσι στους δυτικούς είναι μεγάλο και το ενδιαφέρον των δυτικών για το χωριό των Τσεν συνεχώς αυξάνεται... Αυτό έχει σαν φυσικό επακόλουθο η τέχνη να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης τόσο για την ανάπτυξη του ίδιο του τόπου όσο και για τους δασκάλους που έχουν σχολές εκεί. Πραγματικά τα ποσά που ζητούνται εκεί για μάθει κάποιος Τάι Τσι είναι εξωπραγματικά!
Για τους δυο Έλληνες δασκάλους που ήδη γνώριζαν Τάι Τσι τα πράγματα βέβαια ήταν διαφορετικά. Είχαν την τιμή να τους δεχτεί στο σπίτι του ένας εξαίρετος δάσκαλος και σημαντικός συνεχιστής της παράδοσης Τσεν, ο Ουάνγκ Τζαν Γκουό 王战国 (Wang Zhan Guo), τον ανηψιό ενός από τους μεγαλύτερους δασκάλους Τσεν Τάι Τσι σήμερα, του Ουάνγκ Σιάν 王西安 (Wang Xi'an). Να σημειώσουμε ότι οι τέσσερις σπουδαιότεροι δάσκαλοι του Τσεν Τάι Τσι σήμερα είναι οι Chen Xiaowang, Chen Zhenglei, Wang Xi'an και Zhu Tiancai, οι αποκαλούμενοι "τα 4 διαμάντια του Τάι Τσι”.
Ο ίδιος ο Ουάνγκ Τζαν Γκουό δεν διατηρεί σχολή, αλλά δέχεται κάποιους μαθητές κατόπιν επιλογής. Στην οικογενειακή ατμόσφαιρα του σπιτιού του δασκάλου, οι δύο αναζητητές, διεύρυναν και εμβάθυναν της γνώσεις τους στο Τσεν Τάι Τσι Τσουάν και πήραν "κατ΄ιδίαν” λεπτομέρειες για αυτήν την τόσο δύσκολη τέχνη που σίγουρα μόνο στην "πηγή” μπορεί κανείς να βρει... Φεύγοντας δήλωσαν αμφότερα το ενδιαφέρον να ξανασυναντηθούν οι δυο πλευρές και σίγουρα δημιουργήθηκε μια σχέση που θα έχει και συνέχεια...
Στην επιστροφή, η καθιερωμένη επίσκεψη στον ναό Σαολίν έκρυβε και αυτή ένα μικρό δώρο. Για πρώτη φορά επετράπη στους δυο ζηλωτές του Σαολίν Κουνγκ Φου μαζί με τον δάσκαλο Σι Μιάο Τζιέ 释妙洁 (Shi Miao Jie) όπου τους συνόδευε, να πατήσουν και να ασκηθούν μέσα στην αίθουσα των "Χιλιάδων Αρχιερέων", πράγμα ιδιαίτερα σημαντικό, τιμητικό και συνάμα πολύ συγκινητικό, για τους ίδιους.
Επίσης μια αναπάντεχη συνάντηση με τον δάσκαλο Σι Ντε Γιάνγκ 释德杨 μέσα στον ναό, έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο την αυτήν επίσκεψη, μιας και ο δάσκαλος παρά το φορτωμένο πρόγραμμα που έχει για τα μελλοντικά του ταξίδια ανα τον κόσμο, βεβαίωσε ότι αν βρεθεί σε κάποια γειτονική χώρα και έχει λίγο χρόνο, θα του είναι πολύ ευχάριστη μια επίσκεψη και στις σχολές μας.
Τέλος το ταξίδι δεν θα μπορούσε να κλείσει χωρίς την ευλογία του ηγούμενου το ναού Φα Ουάνγκ, Σι Γιάν Φο, και τους φιλικούς εναγκαλισμούς με τους εκπαιδευτές του, μιας και οι σχολές της "Πηγής του Νεαρού Δάσους” δένονται με μια σχέση χρόνων μαζί τους. Οι δύο δάσκαλοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για τον επόμενο χρόνο αν όλα πάνε καλά αυτήν την φορά με τους μαθητές τους και σίγουρα όπως κάθε χρόνο, αναμφίβολα θα είναι μια μοναδική εμπειρία ζωής και γνώσης στο αυθεντικό και γνήσιο παραδοσιακό Σαολίν Κουνγκ Φου που θα μείνει αξέχαστη.
|